Sunday 3 May 2009

Βιβλία² - The Twilight saga





Από την Εύα



Τον περασμένο Νοέμβριο έκανε την εμφάνιση της στις αίθουσες του κινηματογράφου η ταινία “Twilight”. Σαν παιδί κι εγώ αποφάσισα να πάω να δω την ταινία για την οποία είχα ακούσει ότι είχε προκληθεί ένας πανικός. Βλέποντας την ταινία όμως, μπήκα σε πειρασμό να διαβάσω τα βιβλία στα οποία βασίζεται αυτή και τα επόμενα sequels. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία αλλά αυτά τα τέσσερα είναι από τα καλύτερα που έχουν πέσει στα χέρια μου. Για πρώτη φορά διάβαζα χωρίς να νοιώθω ότι με κούρασαν και δεν μπορούσα να σταματήσω καθώς ήθελα να μάθω τη συνέχεια.


Με χαρά μου διαπίστωσα ότι τα βιβλία έχουν δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση! Λίγες βασικές πληροφορίες είναι οι εξής:

- Τα βιβλία χαρακτηρίζονται ως “Twilight Saga” και ‘saga’ σημαίνει ‘ Έπος’

- Πρόκειται για το ντεμπούτο της επιτυχημένης πλέον Stephenie Meyer.

- Τα βιβλία είναι τα Twilight, New Moon, Eclipse και Breaking Dawn.

- Επρόκειτο να κυκλοφορήσει και ένα πέμπτο το “Midnight Sun”, το οποίο όμως δυστυχώς διέρρευσε στο Internet και η Meyer αρνείται πεισματικά προς το παρόν να συνεχίσει την συγγραφή!

- Όλα τα βιβλία είναι International bestsellers και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Τα βιβλία επιφανειακά περιγράφουν την αγάπη που αναπτύσσεται μεταξύ μίας θνητής κοπέλας (Bella) και ενός vampire (Edward). Αυτό που ουσιαστικά όμως είναι το θέμα του βιβλίου είναι ο έντονος και αδιάσπαστος δεσμός που μπορεί να δημιουργηθεί και να οδηγήσει σε μεγάλες συγκινήσεις, στην πλήρη αφοσίωση και την αυτοθυσία όταν υπάρχει η αληθινή αγάπη. Πρόκειται για την απόλυτη ιστορία έρωτα και λατρείας που σε ανατριχιάζει.


Ωστόσο, το συστατικό που κάνει τα βιβλία να ξεχωρίζουν από άλλα του είδους του είναι ο τρόπος γραφής. Η επιλογή του λεξιλογίου σε συνδυασμό με την πλοκή ειλικρινά σε υπνωτίζουν. Σου εξωτερικεύει όλες τις επιθυμίες, τα όνειρα και τις ελπίδες για έναν δυνατό έρωτα. Βγάζει στην επιφάνεια τις εσωτερικές πληγές από χαμένες αγάπες και το συναίσθημα που έχει κανείς όταν δεν μπορεί να είναι με αυτόν που ονειρεύεται.


Πέρα όμως από αυτά υπάρχει δράση, καθώς η ζωή της Bella μπαίνει σε κίνδυνο λόγω της απόφασης της να πάει ενάντια στη φύση της και να είναι με ένα vampire.Επίσης, υπάρχει χιούμορ, τραγική ειρωνία, συγκίνηση και όλα όσα πρέπει να έχει να βιβλίο για να αιχμαλωτίσει τους αναγνώστες.

Ορισμένες χαρακτηριστικές φράσεις των βιβλίων:


· Edward: And so the lion fell in love with the lamb.

Bella: What a stupid lamb!

Edward: What a sick masochistic lion!”

(Edward: Και έτσι το λιοντάρι ερωτεύτηκε το πρόβατο.

Bella: Τι ανόητο πρόβατο!

Edward: Τι άρρωστο και μαζοχιστικό λιοντάρι!)


· Bella: About three things I was absolutely positive. Fist, Edward was a vampire. Second, there was a part of him-and I didn’t know how dominant that part might be- that thirsted for my blood. And third, I was unconditionally and irrevocably in love with him!

(Για τρία πράγματα ήμουν απολύτως σίγουρη. Πρώτον, ο Edward ήταν βαμπίρ. Δεύτερον, υπήρχε ένα κομμάτι του –και δεν γνώριζα πόσο κυρίαρχο μπορούσε να είναι- που διψούσε για το αίμα μου. Και τρίτον, ήμουν ανευ όρων και οριστικά ερωτευμένη μαζί του!)


· Bella: Forbidden to remember, terrified to forget; it was a hard line to walk...

(Απαγορευμένο να θυμάμαι, τρομοκρατημένη να ξεχάσω! Ήταν μία δύσκολη γραμμή να περάσω..)


· Edward: I’ll be back so soon you won’t have time to miss me. Look after my heart-I’ve left it with you!

(Θα γυρίσω τόσο σύντομα που δεν θα προλάβω να σου λείψω. Πρόσεχε την καρδιά μου-την άφησα μαζί σου!)


Γνώμη μου είναι πως τα βιβλία πρέπει να διαβαστούν, εφόσον κάποιος έχει τη δυνατότητα, στην γλώσσα γραφή τους, στα Αγγλικά, καθώς στη μετάφραση χάνονται πολλά και κυρίως η ένταση που δημιουργεί η συγκεκριμένη επιλογή των λέξεων από την συγγραφέα.


Κλείνοντας παραθέτω κάποια από τα σχόλια και τις κριτικές για τα βιβλία:


USA TODAY

“Move over Harry Potter”

(Κάνε στην άκρη Harry Potter)


THE TIMES

Her story, recounted in hypnotic, dreamy prose, encapsulates perfectly the teenage feeling of sexual tension and alienation

(Η ιστορία της, γραμμένη σε υπνωτική και ονειρεμένη πρόζα, απεικονίζει τέλεια το εφηβικό συναίσθημα της σεξουαλικής έντασης και απομόνωσης)


SUNDAY HERALD

“The thrilling tale of a vampire romance at high-school”

(Η συναρπαστική ιστορία ενός βαμπίρ έρωτα στο γυμνάσιο)


Το “Twilight” έχει χαρακτηριστεί ως “Το καλύτερο βιβλίο της δεκαετίας… μέχρι στιγμής” κι ελπίζω μετά από αυτά τα λίγα λόγια να σας δημιουργηθεί η περιέργεια να διαβάσετε το Twilight saga και να γίνετε κι εσείς Twilighters!


No comments: