Sunday 3 May 2009

They don't make them like the used to - The miseducation of Lauryn Hill


o ZZ θυμάται ξεχωριστά album των χρόνων που πέρασαν...

THE MISEDUCATION OF LAURYN HILL - 1998



Η Lauryn Hill έγινε γνωστή στο κοινό ως ένα από τα μέλη του group The Fugees. Πήρε μέρος και στην δεύτερη ταινία 'Sister Act' με την Whoopi Goldberg όταν ήταν 18 χρόνων.

Αφού έγινε πολύ γνωστή με τα τραγούδια των Fugees 'Killing me softly' και 'Ready or not', έκανε το μεγάλο βήμα να φτιάξει το πρώτο της προσωπικό album. Με τη βοήθεια μιας ομάδας μουσικών ονόματι New Ark, έγραψε και ενορχήστρωσε τα τραγούδια του πρώτου αυτού album.

Η κυκλοφορία του εξυμνήθηκε από όλους τους μουσικούς κριτικούς της εποχής και συγκαταλέγεται σε πολλούς καταλόγους ως ένα από τα καλύτερα debut albums όλων των εποχών.

Αυτό που μπορώ να περιγράψω εγώ είναι η συντροφιά που μου κράτησε αυτό το album εδώ και τόσα χρόνια (11 τώρα που το σκέφτομαι).

Αφορμή να το αγοράσω ήταν το τραγούδι 'Doo wop (that thing)' που έπαιζε παντού τότε... Το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα και ακούγοντας το album ανακάλυψα και τα υπόλοιπα διαμάντια που έκρυβε η φωνή και η γραφή της Lauryn Hill.

To πιο ευαίσθητο τραγούδι του album είναι για μένα (και πολλούς πολλούς άλλους) το 'To Zion' στο οποίο η Lauryn Hill καταθέτει με τα πιο γλυκά λόγια και με τον πιο σπαρακτικό τρόπο την αγάπη της για τον πρώτο γιο της Zion. Με τη βοήθεια του Carlos Santana το τραγούδι είναι ευαίσθητο και εύθραυστο στη μουσική του, στους στίχους του και κυρίως στην ερμηνεία της Hill, από τα πρώτα δευτερόλεπτα που αναστενάζει το όνομα του γιου της μέχρι το τέλος του τραγουδιού...

Εκτός από τον Santana στο album αυτό η Hill συνεργάστηκε με την Mary J Blige (ντουέτο στο 'I used to love him') και τον D'Angelo (στο 'Nothing even matters').

Τραγούδια που έγιναν επιτυχίες μέσα από το album ήταν τα: 'Ex Factor', 'Everything is everything', 'Can't take me eyes of off you'. Τραγούδια που αξίζει να τα ακούσει κανείς είναι τα: 'The miseducation of Lauryn Hill', 'Forgive them father', 'Every ghetto, every city', 'When it hurts so bad'.

Ένα αγαπημένο album γεμάτο τραγούδια που μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο συνηθισμένος σε r'n'b και hip hop/rap ήχους.

Tracklisting

1.Intro

2.Lost Ones

3.Ex-Factor

4.To Zion - (featuring Carlos Santana)

5.Doo Wop (That Thing)

6.Superstar

7.Final Hour

8.When It Hurts So Bad

9.I Used to Love Him - (featuring Mary J. Blige)

10.Forgive Them Father

11.Every Ghetto, Every City

12.Nothing Even Matters - (featuring D'Angelo)

13.Everything Is Everything

14.The Miseducation of Lauryn Hill, The

15.Can't Take My Eyes Off of You

16.Tell him














No comments: