Sunday 28 June 2009

yum² - Lemon Pie


by aeraki


Υλικά

Για το παντεσπάνι


-5 αυγά

-1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

-1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-1/2 φακελάκι baking powder

-ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τους χτυπάμε στο μίξερ με ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και το baking powder και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ. Με σύρμα χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Παίρνουμε 4 κουταλιές, τις ρίχνουμε στο μίγμα, στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε στο μίξερ. Αυτό γίνεται γιατί μονομιάς αν ρίξουμε μονομιάς το αλεύρι στο μίγμα με τη ζάχαρη και τους κρόκους, το μίξερ δε θα μπορεί να το ανακατέψει καθότι δεν υπάρχει κάτι υγρό στο μίγμα.


Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και με μια σπάτουλα την μαρέγκα. Ρίχνουμε λίγη, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί και συνεχίζουμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και ρίχνουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο μπήγουμε ένα μαχαίρι μέσα και αν βγει στεγνό, τότε το παντεσπάνι μας είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει το βγάζουμε από το σκεύος και με προσεκτικές κινήσεις και ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι το χωρίζουμε στα δύο.

Για την κρέμα


-5 φλιτζάνια τσαγιού νερό

-2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

-100 γραμμάρια κόρν φλάουρ

-4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

-ξύσμα ενός λεμονιού

-1 κρόκο

-1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο

Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός των 2 τελευταίων, σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε και ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Όταν γίνει χλιαρή ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε ξανά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ανά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα.

Για το σιρόπι

-1 φλιτζάνι τσαγιού νερό

-1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

-Φλούδα λεμονιού

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω στο ζεστό μάτι.


Για τη σαντιγί


-750 ml. κρέμα γάλακτος καλά παγωμένη

-3 κουταλιές άχνη ζάχαρη

-1 βανιλέτα


Σε καλά παγωμένο μπολ που το έχουμε αφήσει στην κατάψυξη για 1 ώρα χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα του μίξερ, την παγωμένη κρέμα γάλακτος (24 ώρες σε συντήρηση). Όταν αρχίζει να πήζει ρίχνουμε τη βανιλέτα και την άχνη. Όταν πήξει καλά και σταθεί τη βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο

όλα μαζί τώρα!


Παίρνουμε το κάτω μέρος από το παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε (όχι πάρα πολύ). Χτυπάμε στο μίξερ να ανακατευτούν καλά, τη μισή και παραπάνω σαντιγί με την κρύα πλέον κρέμα λεμονιού και έτσι έχω μια μους λεμονιου την οποία κατά το ήμισυ στρώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι. Ρίχνουμε από πάνω το άλλο κομμάτι παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη μους.

Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και στη συνέχεια από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί που μας έχει μείνει. Αν βρούμε γλυκό κουταλιού λεμόνι γαρνίρουμε από πάνω το γλυκό μας. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να δέσει η τούρτα η οποία φτάνει σε ένα γευστικό απόγειο, αν πριν την σερβίρουμε τη βάλουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη.


Καλή Επιτυχία!


8 comments:

Anonymous said...

Diaita gia panta :huhu

Anonymous said...

akoma kai sti diaita ena kommati gliko tin evdomada epitepetai huhu

ZZ said...

όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν περιοριστούν στο να βλέπουν τις φωτογραφίες...

Anonymous said...

άρχισες πάλι?? :)

Nyxteridas said...

Απαπαπα...Μια αηδία το λεμόνι...Δεν θα το έτρωγα με τίποτα:)

ZZ said...

το 'άρχισες πάλι' πήγαινε σε μένα; :p

Ρίδα, δεν το δοκίμασα, αλλά ο chef aeraki λέει ότι πρόκειται για γευστικό αριστούργημα!

Anonymous said...

ευχαριστουμε για τη συνταγη aeraki :thanx :thanx


tg

ZZ said...

κουτάλες, κατσαρόλες, ποδιά και κατευθείαν στην κουζίνα,tg!