Tuesday 30 June 2009

Cinema² - Synecdoche New York & Sunshine Cleaning

Synecdoche – New York (Συνεκδοχή – Νέα Υόρκη)
Είχα δει την αφίσα της ταινίας αυτής σε κάποιο σταθμό του μετρό και μου είχε κάνει εντύπωση ο τίτλος της, μια που είχε ελληνική λέξη μέσα.
Αργότερα διάβασα ότι ο δημιουργός της είναι o Charlie Kauffman, ο σεναριογράφος των ‘Being John Malkovich’, ‘Adaptation’ και ‘Eternal sunshine of the spotless mind’, οπότε θεώρησα ότι πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον.
Πρωταγωνιστής ο Philip Seymour Hoffman, ηθοποιός βραβευμένος με Oscar για την ερμηνεία του στο ‘Capote’ και με πολλές ακόμη υποψηφιότητες Oscar στο δυναμικό του.

Αποφάσισα λοιπόν να δω την ταινία για να διαπιστώσω και μόνος μου περί τίνος πρόκειται. Το θέμα της ταινίας είναι η ζωή ενός θεατρικού παραγωγού που μετά από την αποτυχία του γάμου του καταφέρνει να πάρει μια καλλιτεχνική επιχορήγηση για το ταλέντο του και αποφασίζει να την ‘ξοδέψει’ φτιάχνοντας ένα έργο στο οποίο βάζει μέσα όλους τους χαρακτήρες που πέρασαν και βρίσκονται στη ζωή του με σκηνικό τη Νέα Υόρκη σε φυσικό μέγεθος.
Αυτό είναι το θέμα και διαβάζοντάς το είναι ενδιαφέρον. Βλέποντας την ταινία, η αρχή της σε προδιαθέτει για κάτι ενδιαφέρον, οι ερμηνείες είναι αληθινές και οι καταστάσεις ενδιαφέρουσες.
Όσο η πλοκή εξελίσσεται όμως τα πράγματα μπλέκονται και δεν ξέρεις τι συμβαίνει, τι είναι αληθινό, γιατί συμβαίνουν συγκεκριμένα πράγματα μέσα στην ταινία (ας πούμε, άνθρωποι να ζουν για χρόνια μέσα σε ένα φλεγόμενο σπίτι), ο καιρός που περνάει ανάμεσα στα γεγονότα δεν είναι ξεκάθαρος και η όλη πλοκή και το σενάριο σε αφήνουν σε κάποια μέρη λίγο - έως πολύ - μπερδεμένο για το τι συμβαίνει στην οθόνη. Μέχρι το τέλος προσεύχεσαι να τελειώσει αυτό το θέατρο του παραλόγου και να σε αφήσει ήσυχο να συνεχίσεις τη ζωή σου χωρίς να χρειαστεί να ξανασχοληθείς με το τι συνέβη μες στην ταινία.

Αφού τέλειωσε λοιπόν η ταινία και ανακουφίστηκα μπήκα στο imdb να δω αν υπήρχε κάποια εξήγηση για όλα αυτά τα αλλόκοτα που είδα μέσα στην ταινία. Και προς μεγάλη μου έκπληξη υπήρχε!
Παρ’όλα αυτά, δίνω στην ταινία ένα 4/10 γιατί βλαστήμησα την ώρα και τη στιγμή που ξεκίνησα να τη βλέπω, παρόλα τα ενδιαφέροντα σημεία και μηνύματα που αργότερα συνειδητοποίησα ότι προσπαθούσε να περάσει.

Sunshine cleaning (Στεγνό Καθάρισμα)


Άλλη μια ταινία που μου τράβηξε το ενδιαφέρον από την αφίσα της... Πρωταγωνιστούν οι ανερχόμενες Amy Adams και Emily Blunt μαζί με τον βραβευμένο με Oscar Alan Arkin. Οι παραγωγοί της ταινίας είναι η ίδιοι που έκαναν το ‘Little Miss Sunshine’ και η λέξη sunshine μας προδιαθέτει ίσως για κάτι ανάλογο...
Η διάθεση της ταινίας είναι, όπως και στο Little Miss Sunshine, πιο κοντά στο μαύρο χιούμορ, μια που το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της Amy Adams να πείθει την αλλού πατώ κι αλλού βρίσκομαι μικρότερη αδερφή της Emily Blunt να τη βοηθήσει να ξεκινήσουν μαζί μια επιχείρηση καθαρισμού σκηνών εγκλήματος. Ο πατέρας των κοριτσιών Alan Arkin βρίσκεται εκεί για να προσέχει τον μικρό γιο της Amy Adams και η ιστορία ακολουθεί το επιχείρημα των δύο να κάνουν την επιχείρηση καθαρισμού να δουλέψει παρόλα τα προβλήματα που βρίσκουν στην πορεία.

Για να πω την αλήθεια δεν είδα κάτι πρωτότυπο στην ταινία (εκτός βέβαια από το κεντρικό θέμα της επιχείρησης καθαρισμού σκηνών εγκλήματος που δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει ως επάγγελμα!) οι ερμηνείες είναι καλές και για μένα οι καλύτερες ερμηνείες έρχονται από τον Alan Arkin και τον μικρό που παίζει τον μικρό γιο της Amy Adams που λέει αρκετές έξυπνες ατάκες.
Ψυχαγωγική ταινία, δε θα βαρεθεί όποιος τη δει, αλλά όχι που θα αλλάξει τη ζωή σας.
5/10

No comments: